mar
01
2010

Att råda bot på

November 28, 2009 11:33:00
Igår kväll, precis efter jag skrev mitt senaste blogginlägg, och precis innan jag skulle lägga mig, så började jag fundera på varför jag skriver i min blogg såpass sällan trots att jag ganska ofta har lust att skriva här. Jag kom ganska snabbt fram till en teori angående detta. Jag tror det helt enkelt är så att när jag väl kommer på något jag vill skriva om, så tar det inte många minuter, kanske högst en timma, innan lusten att skriva om det ämnet försvinner. Dessutom kommer jag på idéer att skriva om även när jag inte sitter vid datorn, detta innebär ju därför att jag oftast tappar lusten att skriva om ämnet innan jag har hunnit sätta mig i lugn och ro framför datorn. Min nästa teori är att en laptop åtminstone delvis skulle kunna råda bot på detta.

”Råda bot på”. Det är ett ganska lustigt uttryck egentligen, eller kanske inte uttrycket i sig, men snarare den typen av uttryck. Liksom, såna uttryck är såna där som vi har en tyst överenskommelse om vad dom betyder. Om det uttrycket inte fanns, men någon spontant skulle komma på att säga det, då undrar jag om andra hade fattat vad som menades. Förstår ni hur jag menar? Andra uttryck, som t.ex. ”Hej jag heter Per-Arne”, råder det inte direkt några tvivel om vad som personen i fråga försöker säga. Men ”råda bot på”, liksom, vadå ”råda”? Vad betyder det egentligen? Används det överhuvudtaget i några andra uttryck än just det uttrycket jag nyss nämnde? Man kan ju säga typ ”Jag skulle råda dig att äta tre äpplen”, men då har ju ordet en annan innebörd, plus att resten av uttrycket inte innehåller några konstiga ord. ”Råda” i sammanhanget ”råda bot på” är nog ett sånt där ord som användes mer förr, men som under generationer har använts mindre och mindre fram tills idag då det bara används i det här uttrycket.
Nästa ord i uttrycket, ”bot”, används inte heller så ofta, men det används mer som inledning på ord, t.ex. ”botemedel” eller som singularform av ”böter”. Fast i det sistnämnda har det inte samma betydelse som för botemedel. Ett annat sammanhang det används, men då med en helt annan betydelse än ”botemedel” etc. är när det ska uttalas som ”bått” och då är en förkortning på ”robot”, och används som namn på sånadära datorprogram som bland annat används för att simulera andra datorstyrda spelare i ett datorspel.
Jag tror det finns andra såna där uttryck som vi använder så gott som varje dag, utan att tänka på att dom inte är särskilt lätta att förstå om det inte vore för den tysta överenskommelse vi har om dom.

Jag har för övrigt svårt att börja använda ordet ”dem” istället för ”dom” på de ställen där ”dem” vore mer korrekt, mest för att jag tycker att ”dem” är fult.

Våran granne på våningen under är lustig. Då och då under de senaste året har vi hört honom borra i sitt tak, oftast på lördagar, och inte sällan på tider då det inte är tillåtet att borra. Jag minns en av de första gångerna, jag satt här vid datorn i lugnan ro (kanske ännu ett uttryck i stil med vad jag nyss pratade om) när grannen plötsligt fick för sig att borra så att mitt datorbord bokstavligt talat började vibrera. Vi stör oss inte så mycket på det egentligen, men vi kan ändå inte undgå att undra vad han sysslar med egentligen, varför borrar han i typ 20 sekunder, varannan vecka under ett helt år? Det låter som att det är en ganska grov borr också, inte nån liten fjutt som bara borrar små fjutt-hål liksom.
Ibland tänker jag att han kanske borrar stora hål som han sen fyller med dynamit i syfte att spränga oss alla i luften.

Skrivet av i Funderingar |

Kommentera »


Björns hemsida 2010 | Tema: Aeros 2.0 delvis av TheBuckmaker.com